Praatjes

Praatjes

Soms is het gewoon fijn om even te ontspannen en te luisteren naar wat game experts te zeggen hebben over het gebruik van games voor welzijn!

We bieden praatjes aan uit allerlei hoeken van de game wereld: sommige experts zullen vertellen over de wetenschap achter games-voor-welzijn, terwijl anderen zullen bespreken hoe belangrijk het is dat we altijd blijven spelen, en hoe een enorme gemeenschap heeft kunnen ontstaan rond empathische, gezellige games.

Lees hieronder meer over de praatjes! Let op: de meeste praatjes zijn in het Nederlands, maar een van de praatjes is in het Engels.

🇳🇱 NEDERLANDSTALIG PRAATJE

11:30 – 12:00

De Positieve Effecten van Videogames

Dr Hanneke Scholten
Universitair Docent bij Universiteit Twente

De kranten staan er vol mee en menig ouder en kind hebben er ellenlange discussies over gevoerd: de veronderstelde negatieve effecten van het spelen van video games op de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en jongeren. Maar is dat wel zo? In praatje legt Hanneke Scholten van het Games for Emotional and Mental Health lab uit wat de voordelen zijn van het spelen van video games en hoe we die voordelen zelfs kunnen gebruiken om psychische problemen onder kinderen en jongeren te voorkomen of behandelen.

🇬🇧 ENGELSTALIG PRAATJE

12:15 – 12:45

Een Korte Geschiedenis van
Wholesome Games:
Ruimte Maken voor Empathische, Bedachtzame en Vrolijke Games

Esmeé van’t Hoff
Designer bij Tidbits Play & Organisator bij Wholesome Games

Lange tijd waren de meest geprezen games die met de donkerste thema’s en grimmigste afbeeldingen van het leven. Maar nu is er ruimte aan de tafel voor ontwikkelaars die ernaar streven het tegenovergestelde te doen! Wholesome Games, een nog steeds groeiend platform gericht op het aan het licht brengen van deze games, wil ons laten zien dat deze games niet alleen “geinige” afleidingen zijn, maar net zo goed in staat zijn om complexe ideeën of volwassen thema’s aan te snijden. In dit praatje door een van de organisatoren van Wholesome Games, zal Esmeé van’t Hoff uitleggen hoe deze gemeenschap is ontstaan. Daarnaast zal ze bespreken hoe de verschuiving in de perceptie van de industrie haar en andere game-ontwikkelaars persoonlijk heeft beïnvloed.


🇳🇱 NEDERLANDSTALIG PRAATJE

13:15 – 13:45

Games tegen Taboes:
Relatiegeweld onder Jongeren Bespreekbaar Maken met Games

Dr Ruud Jacobs
Universitair Docent bij Universiteit Twente

In deze lezing bespreekt Dr Ruud Jacobs games die tot doel hebben de speler te laten zien hoe je fysieke en mentale mishandeling bij jezelf en bij anderen kunt herkennen, maar ook welke stappen je kunt ondernemen om mishandeling te laten stoppen. In zijn praatje bespreekt Ruud Jacobs verder hoe een spelsysteem en spelregels gebruikt kunnen worden om spelers te overtuigen door ze zelf conclusies te laten trekken over hoe relatiegeweld kan ontstaan en voorkomen kan worden.

🇳🇱 NEDERLANDSTALIG PRAATJE

14:00 – 14:30

Het Belang van Spel: Kunnen we met Games de Wereld Verbeteren?

Niki Smit
Co-Founder en Designer bij Monobanda

In deze lezing zal Niki Smit aandacht besteden aan de kracht van spel en de veranderende rol van game designers in de maatschappij door hun unieke kijk op menselijk gedrag. Gamedesigners vervagen steeds vaker de grenzen tussen disciplines door samen te werken met wetenschappers, leerkrachten, en zorgprofessionals om samen bij te dragen aan positieve veranderingen in fysiek en mentaal welzijn. Gamedesigners gaan uit van de speelse aard van de mens waarbij spel fungeert als een lens waardoor wij onze omgeving, de ander, en onszelf verkennen. Om de kracht van spel te benadrukken zal Niki Smit een aantal projecten bespreken die het menselijk lichaam, de fysieke ruimte en de virtuele wereld op een speelse manier met elkaar verbinden om ons welzijn te verbeteren.


🇳🇱 NEDERLANDSTALIG PRAATJE

14:45 – 15:15

Spelen is Gezond Opgroeien

Dr Heidi Lesscher
Universitair Hoofddocent bij Universiteit Utrecht

Spel is leuk, en we herkennen spel als we het zien! Maar wist je dat spelen ook belangrijk is voor een gezonde sociale, emotionele en cognitieve ontwikkeling? Door te spelen kunnen kinderen (en dieren) verschillende gedragingen uitproberen, oefenen met de sociale omgang met leeftijdsgenoten en leren van uitdagingen! We weten veel over spel en het belang van spel uit onderzoek met knaagdieren. Zo weten we dat ratten die op jonge leeftijd niet fysiek hebben kunnen spelen met leeftijdsgenoten later onaangepast sociaal gedrag laten zien, angstiger zijn en minder cognitieve controle hebben. Onderzoek bij ratten heeft ook uitgewezen dat niet kunnen spelen ook invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen! Hoe zit dat bij ons mensen? Dit praatje zal je doen beseffen dat spelen geen verloren tijd is, maar juist een heel nuttige bezigheid die essentieel is voor de ontwikkeling van ieder mens.